Založ si blog

„Poradca“ finančnej skupiny PENTA a dlžník v kresle špeciálneho prokurátora

Áno, je mi úplne jasné, že o faktoch, ktoré sú uvedené v tomto článku, niektoré média ani len „nešteknú“, rovnako je mi jasné, ako budem presne tými médiami zaradený medzi konšpirátorov a neviem kam ešte. V každom prípade ide o fakty podporené dôkazmi. A pokiaľ niečomu nerozumiem, tak sa pýtam.

Vzťah Daniela Lipšica a finančnej skupiny PENTA

Na webovej stránke kauzagorila.sk bola zverejnená časť Návrhu na postup podľa ust. § 363 a nasl. Tr. por., ktorá sa týka „primeranosti odmeny vo vzťahu k odmene platenej Danielovi Lipšicovi ako poradcovi Penty“. Tu niet čo dodať, ide o oficiálny dokument. Lipšic sa bude určite krútiť, rozprávať ako klamú a zavádzajú všetci okrem neho, ale fakt ostáva faktom – skupina PENTA ho brala ako svojho poradcu, a keďže sa s Návrhom stotožnila Generálna prokuratúra (ktorú ja aktuálne považujem za právnu autoritu v tomto štáte), tak na tom asi niečo pravdy bude.

Podľa dokumentu, ktorý bol zverejnený na kauzagorila.sk, spoločnosti z portfólia skupiny PENTA a Advokátska kancelária Dentons (právna kancelária kde pracoval Lipšic) mali medzi sebou uzavreté dve zmluvy, ktoré sa týkali súčasného špeciálneho prokurátora. Prvá zmluva bola podpísaná dňa 15.01.2018, odmena za poskytovanie služieb bola 7 000 EUR mesačne a za rok 2018 spoločnosť MECOM Group, s.r.o. vyplatila AK Dentons čiastku 84 006 EUR. Dňa 15.09.2019 bola podpísaná nová zmluva (predpokladám, že nahradila pôvodnú) medzi AK Dentons a Carnibona Holdings Limited. Finančná odmena bola rovnaká, za rok 2019 a 9 mesiacov roku 2020 bola vyplatená odmena vo výške 154 000 EUR bez DPH.

Tieto dve zmluvy Daniel Lipšic okomentoval na svojom FB profile, že „on nič – on muzikant“ a že spoločnosti z portfólia skupiny PENTA platili odmeny nie jemu, ale právnej kancelárii Dentons, v ktorej v tom čase pôsobil. A že sa to dá jednoducho preukázať výpismi z účtu. Súhlasím, po právnej stránke je to asi v poriadku. Ale tým pádom sa pýtam, koľko z tých 7 000 EUR bez DPH, čo zaplatil MECOM Group a neskôr Carnibona kancelárii Dentons, išlo z Dentons na účet Daniela Lipšica? Lebo nejaká časť ísť musela, nakoľko práve Lipšic bol primárnym vykonávateľom alebo „poradcom“.

Právnici Jaroslava Haščáka sa však v článku „Vyjadrenie právnych zástupcov J. Haščáka k zverejneniu tzv. analýzy ÚŠP Danielom Lipšicom“ zmieňujú aj o existencii osobitnej dohody o pôsobení v Dentonse, ktorú mal osobne Daniel Lipšic podpísanú priamo s J. Haščákom. Tak sa pýtam Daniela Lipšica, čo za zmluva to bola? Aké mal OSOBNÉ záväzky voči J. Haščákovi? A prečo zatajil túto zmluvu pri verejnom vypočúvaní pred poslancami parlamentu pred voľbami špeciálneho prokurátora? Vedel o tejto zmluve Národný bezpečnostný úrad, keď riešil bezpečnostnú previerku Daniela Lipšica?

A hlavná otázka pre Daniela Lipšica, prečo (ak išlo len o bežný vzťah AK Dentons a MECOM Group, resp. neskôr Carnibona Holdings Limited) bola táto obchodná zmluva (a predpokladám, že aj zmluva s J. Haščákom) ukončená k 30.09.2020? Veď išlo predsa o výhodný obchodný vzťah a podľa vlastných vyjadrení sa Lipšic rozhodol kandidovať na špeciálneho prokurátora až niekedy v novembri – decembri 2020 (v decembri bol nominovaný).

Pri tejto otázke však ani nemusím čakať na Lipšicovu odpoveď, myslím si, že ju poznám. Len zopakujem, dňa 30.09.2020 boli ukončené zmluvné vzťahy so spoločnosťou skupiny PENTA. A dňa 1.10.2020Ministerstvo práce s Lipšicovým kamarátom Milanom Krajniakom na čele podalo na Národný bezpečnostný úrad žiadosť o bezpečnostnú previerku Daniela Lipšica na stupeň „prísne tajné“. Je to náhoda?

Ak Lipšic trvá na tom, že jeho angažovanie vo veciach spoločností z portfólia Penty, bolo úplne „čisté“, tak prečo bolo nevyhnutné rušiť zmluvy? Nie náhodou preto, aby sa na to neprišlo a to dokonca ešte v čase preverovania budúceho kandidáta na špeciálneho prokurátora?

Lipšicove dlhy

Každý z kandidátov na špeciálneho prokurátora predkladal majetkové priznanie, to Lipšicove prikladám sem. Lipšic v svojom majetkovom priznaní uvádza, že od roku 2016 pôsobil v Advokátskej kancelárii Dentons. Pri konkrétnych rokoch uvádza ako príjmy konkrétne čísla, pri roku 2017 má pri čísle uvedenú poznámku „od. 1.12. ide o superhrubú mzdu“. Táto poznámka vedie k predpokladu, že Daniel Lipšic bol v Dentonse riadne zamestnaný a dostával riadny plat. Aj keď nerozumiem, ako môže človek s takými príjmami, ako uvádza, tak kašľať na svoje záväzky, povinnosť ktorých mu vyplýva zo zákona. Alebo mal Daniel Lipšic finančné problémy? Poukázal na tento fakt v bezpečnostnom dotázniku, ktorý musel vyplniť predtým, než rezort jeho kamaráta Krajniaka požiadal o bezpečnostnú previerku?

Keď som si stiahol a prešiel jednotlivé zoznamy dlžníkov Sociálnej poisťovne za roky 2019 a 2020 (ide to prostredníctvom web.archive.org), tak vo viacerých som ako dlžníka našiel Daniela Lipšica. Posledný identifikovaný záväzok je z 05.08.2020 a predstavuje čiastku 3 829,52 EUR. Čo z toho vyplýva? Po prvé, že človek s takými príjmami ako sám uvádza si ani nevie načas zaplatiť odvody do sociálnej poisťovne. Podotýkam, že neplatenie odvodov je trestným činom a čo viem, mnohých ľudí polícia už odstíhala aj za rádovo nižší dlh na sociálke. Po druhé, že Daniel Lipšic mal aj iné príjmy okrem platu v Dentons. Predpokladám, že podnikal aj ako SZČO (advokát) na vlastné IČO. Čo je plne v poriadku a nie je na tom nič zlé. Ale prečo potom neuviedol príjmy, ktoré mal ako SZČO v dotazníku kandidáta na špeciálneho prokurátora?

Okrem toho som zaregistroval aj dlh Daniela Lipšica voči Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Jeho výška predstavovala 6 704,47 EUR. Dlh vznikol 21.09.2020 (10 dní pred podaním žiadosti o bezpečnostnú previerku) a trval do 20.10.2020 (čiže aj počas samotnej bezpečnostnej previerky!).

NBÚ a preverovanie Lipšica

Ako sa s faktami uvedenými vyššie vysporiadal Národný bezpečnostný úrad (resp. zložky, ktoré preverovali Lipšica)? Osoba, ktorá žiada o bezpečnostnú previerku na „Prísne tajné“, je predsa skúmaná až hlboko do minulosti (nielen prítomnosť), takže dlhy museli byť zaregistrované, ako aj spolupráca Daniela Lipšica s osobami a firmami finančnej skupiny Penta. A podľa toho, čo Lipšic v minulosti nakydal na Pentu, tak samotná spolupráca musela byť predsa veľmi priťažujúcim faktorom. Robil vôbec NBÚ Lipšicovu previerku tak ako sa má robiť?

Rovnako je to aj s dlhmi Lipšica. Samozrejme, môže sa stať, že človek z nejakého dôvodu neodvedie odvody, ale bojovníkovi za spravodlivosť a „principiálnemu“ kandidátovi na špeciálneho prokurátora by sa to stávať nemalo.

A samozrejme je veľmi dôležité, či Lipšic minimálne dlh voči Všeobecnej zdravotnej poisťovni uviedol v bezpečnostnom dotazníku. Ak nie, tak zatajil dôležitú skutočnosť a previerka by mu mala byť odobratá. Ak to uviedol, tak nechápem, ako previerku dostal.

Zhrňme si to, Daniel Lipšic dostal bezpečnostnú previerku na „Prísne tajné“ napriek tomu, že:

– pôsobil (podľa vyjadrení právnikov Jaroslava Haščáka) ako poradca Penty;

– mal podpísanú osobitnú dohodu priamo s J. Haščákom (pritom Lipšic sa minimálne od roku 2012 vyjadroval o Pente a Haščákovi veľmi nelichotivo), ktorú zatajil aj počas verejného vypočúvania kandidátov;

– pri žiadaní o bezpečnostnú previerku minimálne obišiel (aj keď veľmi kostrbato) zákon;

– mal nezrovnalosti v svojich finančných záležitostiach (čo automaticky má vyvolávať otázniky pri preverovaní);

– mal záznam v registri trestov, bol právoplatne odsúdený.

O jeho iných jasne preukázaných „činoch“ z minulosti zatiaľ pomlčím, to by chcelo ďalších minimálne 20 článkov. Ale začínam mať veľmi seriózne pochybnosti o profesionalite a kompetentnosti Národného bezpečnostného úradu čo sa týka bezpečnostnej previerky Daniela Lipšica. O „Frodovi“ Lipšicovi už dávno žiadne pochybnosti nemám :).

A k hlavnej postave z Pána prsteňov, za ktorú sa tak rád pasuje špeciálny prokurátor len toľko. Prsteň „zlého pána Mordoru“, ktorý Frodo zdedil mal zaujímavú vlastnosť – menil ľudí na zlých, respektíve ľudia, ktorí s ním prišli do kontaktu – prepadali jeho zhubnému vplyvu. A „Frodo“ Lipšic ten svoj „prsteň“ nesie už poriadne dlho…

nôž, krv, zranenie

Zradikalizovaný mladík pobodal muža v Perthe, austrálska polícia ho zastrelila

05.05.2024 06:22

Polícia na západe Austrálie zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu.

Czech Republic V4

Babiš s ruskými vlajočkami na lícach a nevydarený náhradník exministerky. Strelila si Fialova vláda až tri rýchle vlastné góly?

05.05.2024 06:00

Europoslanec sa hanbí za predvolebnú antikampaň svojich straníckych kolegov a dianie okolo odvolania ministerky vyzerá ako politická tragikomédia.

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu skomplikoval požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Po sobotňajšej nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 5588x
Priemerná čítanosť článkov: 5588x

Autor blogu

Kategórie

Archív